Runt om i världen firas Pride med stolthet och massor av kärlek. Europride är en festival som drar till sig hundratusentals deltagare från hela världen. Det är European Pride Organisers Association som tar beslut om vilka som ska få äran att arrangera Europride. London är första staden som anordnade Eurpride 1992 och efter har Pride-festivalen bara växt. Idag sträcker den sig över fyra veckor vilket gör den till en av de största festivalerna i världen. Självklart har Sverige varit ett av länderna som haft förmånen. Du kan också åka till Pride Köpenhamn där det finns något för alla.

Gran Canaria är känt för att välkomna HBTQ-personer och det finns hotell som riktar sig till endast homosexuella. Givetvis anordnas Pride och det finns mängder av klubbar och barer för alla.

Indien arrangerade sin första lagliga Pridefestival 2018 vilket var ett gigantiskt steg i det konservativa landet. Indien hade sen 1864 deklarerat homosexualitet som brottsligt under sektion 377. Därför var ett självklart slagord i paraden ”Adios 377”. Även om det kommer att ta lång tid innan homosexuella får samma rättigheter som heterosexuella så är ett avkriminaliserandet ett gigantiskt kliv i rätt riktning. I Uganda har repressionen varit hård och likt Indien infördes lagar mot homosexualitet under kolonialtiden. 2013 var första gången Pride kunde hållas utan att polisen ingrep. Detta har setts som ett tecken på lättnad av förtrycket mot homosexuella. Vi hoppas att Uganda snart kommer bli ytterligare ett land där Pride-festivalen kan anordnas öppet.

Land efter land intas av kärlek och stolthet, vilket visar att allt fler inser allas rätt att älska oavsett kön. Om du vill stötta kampen internationellt så ta kontakt med Interpride som kan hjälpa dig att hitta festivaler över hela världen. Glöm inte bort att en person inte kan göra allt men alla kan göra något.