Funderar du på att gå med i Prideparaden nästa år? Då har du verkligen kommit rätt. Pride har blivit ett väldigt stort event där alla människor, oavsett läggning, är välkomna att delta. Många föredrar att bara titta på paraden som åskådare och möjligtvis besöka festivalområdena för att ta del av dans, sång, glädje och god mat. För att kunna besöka festivalen behöver man förboka och köpa biljetter, men vad gäller för att gå i paraden?

Så går paraden till

Till att börja med är det viktigt att vara medveten om hur Prideparaden går till. Se till att du har koll på vilken tid och vilket datum som gäller för året och se även till att du vet var startskottet går. Det vanligaste är att Prideparaden börjar nere vid Stadshuset på Kungsholmen och varar därefter under cirka två timmars tid. Naturligtvis behöver man inte gå med i paraden under alla dessa timmar om man själv inte vill.

Prideparaden är en manifestation av glädje, lycka, kärlek och frihet att få älska vem man vill. Det är alltså en typ av demonstration i kärlekens namn, vilket har gjort den så otroligt populär och uppskattad. Måttot är att alla har rätt att få vara vem man än vill och naturligtvis även älska vem man vill. Det betyder att du som vill gå i Prideparaden även ska dela denna värdegrund och även säkerställa att du har koll på vilka ordningsregler som gäller. Under paradens gång får du inte täcka ditt ansikte, eftersom det råder maskeringsförbund. Detta är en viktig regel att komma ihåg!

Kan man åka flak?

Det är möjligt att åka med på ett av flaken i Prideparaden, men det är upp till varje flak att själva bestämma vilka som får eller inte får åka med. Om du har möjlighet och tillstånd kan du själv bygga dig ett flak genom att handla material hos någon av de många Byggmax som finns runt om i Stockholm. Här hittar du allt från byggmaterial till verktyg och kan även få råd och tips från kunnig personal. Om du bara vill promenera i paraden behöver du inte anmäla dig innan. Detta gäller dock enbart om du är privatperson och vill delta. Föreningar eller grupper behöver dock göra en föranmälan. Därefter är det bara att inta sin plats i det färgglada tåget och följa med strömmen.

Priser och entré

Som tidigare nämnt är det helt kostnadsfritt att gå med i Prideparaden, men vill man däremot besöka någon av de festivalområden som finns behöver man köpa sig en festivalbiljett. Biljetten ligger på cirka 600 kronor för vuxna. Det kan kännas dyrt, men för denna kostnad får man obegränsad tillgång till båda festivalområdena kallade Pride House och Pride Park. Fördelen med att köpa biljett är att du har tillgång till festivalerna alla dagar som Pride är igång. Det är alltså ingen dagsbiljett som du betalar för. Är du under 15 år och vill komma in gör du detta helt gratis!