Runt om i världen har priderörelsen vuxit sig allt större, vilket i sin tur har lett till att det arrangeras olika evenemang och festivaler i många olika länder. En del länder har även blivit kända för sina festivaler och de har flera tusen besökare varje år. Priderörelsen härstammar från engelskans gay pride som kan översättas till homosexuell stolthet. Syftet med paraderna är att visa stolthet för sig själv som person men även för sin sexuella läggning. Festivalerna har som syfte att få folk att acceptera alla människor. Den främsta symbolen för priderörelsen är en flagga i regnbågens alla färger. Detta har gjort att deltagarna i paraden även brukar klä sig i dessa färger.

Kläder och accessoarer i regnbågens färger

Det som främst utmärker priderörelsen är festivalerna som arrangeras årligen på olika platser runt om i världen. Festivalerna har oftast ett liknande format som en karneval har och flera hundra, om inte tusen, personer deltar i paraderna. Om man deltar i en prideparad bör man klä sig i regnbågens färger och ha accessoarer i samma kulörer. Ett tips är att byta ut sitt mobilskal till ett i regnbågsfärger. En hemsida som säljer skal i alla regnbågens färger är Nordicbox.se, där kan man även köpa hörlurar och klockarmband i samma färger vilket gör att man kan skapa en enhetlig känsla där alla ens accessoarer går i samma färg.

Det finns de länder och städer som själva arrangerar pridefestivaler men det finns även festivaler som arrangeras av flera olika länder tillsammans. Exempelvis arrangeras Europride årligen, en europeisk pridefestival som arrangeras i olika länder varje år. De festivalerna som anses vara några av de största är de som arrangeras i Berlin, San Francisco och Sydney.

Prideparader i världen

Under 2000-talet har flera länder kommit att arrangera prideparader för första gången, exempelvis Burma och Vietnam år 2012. Ett annat land som kommit att arrangera en känd prideparad är Taiwan, här har festivalen arrangerats ett antal år men år 2019 blev paraden historisk. Detta eftersom festivalen var den första som arrangerades sedan Taiwan legaliserade samkönat äktenskap, vilket gjorde att flera tusen människor deltog. På så sätt är Taiwan ett av de mycket få länder i Asien som både har en prideparad och tillåter samkönat äktenskap. Dessa är saker som är mycket ovanligt i denna delen av världen.

Det arrangeras även en årlig festival i Tel Aviv, Israel. Detta är den enda pridefestivalen som arrangeras i Mellanöstern. Det har gjorts försök att arrangera festivalen i andra länder i Mellanöstern, exempelvis i Libanon. Dock mötte denna festival kraftig motstånd av både demonstranter och poliser, vilket i sin tur gjorde att festivalen och paraden tyvärr fick ställas in. Dock fortsätter kampen över att de någon gång ska kunna arrangera en festival i landet.