Funderar du på att starta upp pride i staden där du bor, eller är har det skapats en ny grupp för ett befintligt pride, som har till uppgift att utforma några aktiviteter under pridedagarna? Pride kan vara så mycket mer än den färgsprakande och glada paraden!

Bra förutsättningar för att mötas

Visst kan det vara trevligt att träffas hemma hos varandra för att planera saker, men du har säkert varit med om att det inte alltid är så enkelt. Kanske kommer barnen hem från skolan och är du ung kanske syskonen stör. Har du en partner eller förälder som jobbar hemifrån kan det bli svårt att inte vara i vägen för varandra. För att inte tala om att det behöver finnas tillräckligt med plats för att en arbetsgrupp ska kunna arbeta på ett bra sätt. Att istället använda ett mötesrum kan vara en lösning som ger er de förutsättningar ni behöver för att kunna planera i lugn och ro. I ett mötesrum kan ni brainstorma, skapa utrymme för alla idéer och sedan sålla bland dem innan ni börjar fundera på hur de bästa ska kunna förverkligas.

Ett pride för alla

Oavsett om det är ett worldpride eller ett småstadspride brukar paraden vara i centrum, vara det som drar blickarna till sig och får mest uppmärksamhet. Men vad kan ett pride innehålla mer än det? Kör ni fast och känner er tomma på idéer kan ett sätt vara att börja med att tänka på vem ni vill ska komma till ert pride. Kanske finns det ett blädderblock eller en whiteboard i det mötesrum där ni planerar, då kan ni börja med att skriva upp olika grupper av människor där. Hbtq-personer är självklara, men kanske kan även föräldrar till hbtq-personer vara viktiga, och till exempel regnbågsfamiljer eller ungdomar. Det går också att dela in grupperna i mindre enheter. Vad skulle ni till exempel kunna ha för aktiviteter för transpersoner med psykisk ohälsa, för homosexuella som är ensamma eller för äldre queerpersoner? När ni får en bild av vem det är ni vill skapa något för som ni ser framför er i ert mötesrum kan det vara lättare att gå vidare och få idéer.

Olika sorters aktiviteter

Finns det möjlighet är det bra om det kan finnas olika sorters aktiviteter. Vissa älskar fester, andra är mer lugna och tycker till exempel att en föreläsning är trevligare. Mindre diskussionsgrupper kan vara givande för många, om ämnet är något som intresserar dem. Föredrag kan vara intressanta, men kanske är det framför allt olika sorters mötesplatser som är det som karaktäriserar pride. Tänk också på att alla inte är öppna och redo för att gå i en parad. Det kan därför vara viktigt att inkludera även dem som vill stanna i garderoben ett tag till, så att de har en plats där de ändå kan vara sig själva.