Strax efter klockan ett på morgonen den 27:e Juni 1969 stormar polisen gayklubben Stonewall inn i Greenwich Village. Det skulle bli en viktig vändpunkt i HBTQ historien och dess utveckling. Polisen hade visserligen legala rättigheter för tillslaget. Det saknades bland annat alkoholtillstånd. Nu hade ändå sista droppen för polisens trakasserier mot gaysamhället gjort att bägaren rann över.

The Stonewall inn var kanske inte platsen man kunde se en revolution födas. Det var en sunkig bar ägd av maffian. Stonewall inn var samtidigt en av de få gayklubbarna, som inte redan hade stängts ner. Där fanns möjligheten att uttrycka sig fritt och umgås utan samhällets blickar. Vid denna tidpunkt så var det lätt att bli gripen för en kyss, eller att visa sig i drag exempelvis. Det fanns många olika lagar som användes mot homosexuella. New York polisen hade även satt prioritet på att använda anti-sodomilagarna, genom brottsprovokation av sedlighetspoliser. Detta resulterade i hundratals gripanden varje månad. Maffian ville såklart garantera att deras ställen skulle vara öppna, men de lyckades inte muta alla poliser.

När polisen började kontrollera identitetshandlingar och gripa dem som inte såg ut att ha samma kön som i körkortet så vägrade vissa. De som vägrade togs in i ett annat rum för att kontrollera könstillhörigheten och stämningen blev snabbt våldsam när polisen grep människor och förde bort dem i handklovar. Samtidigt så spred sig ryktet och fler åskådare började samlas utanför klubben. Nu var det ett läge där polisen låg i numerärt underläge och upproret var ett faktum. Morgonen efter så låg Stonewall inn i ruiner, men lugnet skulle inte vara länge. Det fortsatte samlas människor dagarna efter för att protestera. Det fanns inte längre någon väg tillbaka. Den samlade känslan som bredde ut sig var att nu var det nog med trakasserier och att tvingas gömma sig.