Engelskans ord “pride” betyder stolthet, och det är precis vad priderörelsen står för. Gayrörelsen verkar för att alla människor ska kunna känna stolthet över sin egen sexuella identitet samt att mångfald ska ses som positivt.

Rörelsen arbetar också för att få människor att inse att den egna könsidentiteten är en högst central del av den egna personligheten, och att sexuella preferenser inte är något som går att styra över med tankekraft. För att tydliggöra detta budskap används ett antal symboler, varav Prideflaggan med sina regnbågsfärger kanske är den mest kända för allmänheten.

Vad står HBTQ för?

HBTQ skrivs ofta med gemener, det vill säga HBTQ är en vedertagen akronym för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. När det gäller homosexualitet handlar det förenklat om kärlek och sexuell attraktion mellan samkönade personer, medan bisexualitet handlar om emotionell och sexuell dragning till både kvinnor och män.

En transperson är en person som uttrycker sin könsidentitet genom att avvika från vedertagna könsnormer. Det kan bland annat uttryckas genom transgenderism, transsexualitet och intersexualism.

Begreppet queer är något mer komplext, men kan beskrivas som ett förhållningssätt som innebär att könsnormer, och då främst heteronormer, kritiseras och ifrågasätts. Att vara queer kan också vara ett sätt att visa sin identitet gällande exempelvis könsidentitet och sexuell läggning.

HBTQ-historien

Ordet pride förknippas historiskt med “Personal Rights in Defense and Education”, även förkortat PRIDE, en radikal gayorganisation som grundades 1966 i Los Angeles i USA. Organisationen var en del av en politisk gayrörelse som började växa sig allt starkare omkring 1980-talet, som ett svar på det så kallade Stonewallupproret som genomfördes i New York 1969.

Upproret har präglat den amerikanska gayrörelsen i allra högsta grad, och har fått sitt namn efter en razzia genomförd av amerikansk polisen mot en bar med namnet Stonewall Inn. I baren befann sig ett antal homosexuella, transsexuella och lesbiska personer som alla försökte slå tillbaka mot polisen. Det blev startskottet för den HBTQ-rörelse vi nu ser resultatet av över hela världen.

Delta i Pride 2020

Det är Pridefestivaler på gång i hela Sverige under 2020, så oavsett var man bor går det att hitta en festival i närheten. För många är det årets höjdpunkt och man går “all in” när det gäller kläder, accessoarer, peruker, smink och andra tillbehör som vuxenleksaker och andra attiraljer.

Ett urval Pridefestivaler 2020

– Linköpings Regnbågsvecka,

Linköping 2/5 – 10/5

– LundaPride

Lund 22/5 – 24/5

– West Pride

Göteborg, 3/6 – 7/6

– Malmö Pride

Malmö, 11/6 – 14/6

– Stockholm Pride

Stockholm, 27/7 – 2/8

– Hudiksvall Pride

Hudiksvall, 29/8

Den första Pridefestivalen

För att hylla och fira det faktum att man stod upp för sina rättigheter anordnades den första prideparaden, New York Pride, på årsdagen för razzian (8/6 1970). Detta har lagt grunden för andra manifestationer och festivaler världen över, som ofta går under benämningen PRIDE.

I Sverige dröjde det till 1977 innan HBTQ-rörelsens demonstrationer fick ordentlig genomslagskraft. Det var året då Frigörelsedagen, en manifestation arrangerad av gayrörelsen i Stockholm, utökades till att omfatta en hel vecka under namnet Frigörelseveckan. 1998 mynnade denna festival ut i Stockholm Pride, då Stockholm stod som värd för den stora festivalen Europride.