Kärlek mellan samma kön har funnits gestaltad i litteraturen genom historien. Sapho vara den första kvinnliga poeten och hyllades för sina kärleksdikter till andra kvinnor. Virginia Wolf skrev bland annat boken ”Orlando” som var ett förtäckt kärleksbrev till sin älskarinna. Många år har förflutit sen dess och idag är det inte svårt att hitta litteratur som inte är hetero-normativ. En klassiker är ”Sodomsäpplet ” som handlar om Joakim. Boken har mörka undertoner om förbjuden kärlek på 1940-1950 talet i Sverige. Boken tar avstamp när Joakim är 16 år och lever ett komplicerat liv. Han älskar män men tvingas in i lögner och försöker ha ett förhållande med en kvinna, vilket inte alls fungerar. En annan svensk författare som skriver om tonårskärlek, boken ”Du, bara” handlar också om en 16-årig pojke, John som ska börja gymnasiet träffar Frank, vilket leder till en kärlekshistoria med komplikationer.
En känd filosof som på sätt och vis kommit att prägla hela den akademiska världen är Michael Foucault som föddes 1926. Genom att ge sig an ämnen som sexualitet, kunskap och makt har han visat hur samhället konstruerar vad som anses vara normalt. Foucault ansåg bland annat att kön är historiskt konstruerat och han ifrågasatte hur samhället konstruerar vad som är normalt och inte normalt. Han var mycket kontroversiell på sin tid, men idag används hans teorier inom många akademiska discipliner.
“I mitt namn”, handlar om att vara trans och är en bok som baserar sig på intervjuer med transpersoner i olika åldrar. Boken tar upp smått och stort. Det är komplicerat att leva i ett samhälle där till och med deodoranter könkodas. Det är inte alltid enkelt att gå i skolan. Vad gör man när det bara finns omklädningsrum för antingen flickor eller pojkar? Boken ger tips, råd och stöd till transpersoner, men borde läsas av alla. Ett annat bra tips är att kolla in Goodreads som har många fler boktips för den läsintresserade.