Historien om Pride startade i USA på 60-talet och har under många år även varit ett stort event i Sverige. Varje år deltar tusentals personer i parader runt om i landet och minst lika många tittar och hejar på.

Det finns massor att läsa om hur det fungerar i paraden och vad som gäller på festivalområdet. Däremot är det viktigt att tänka på flera andra saker om man själv tänkt gå med i paraden. Självklart ska man stå för vad Pride står för vad gäller människors lika värde och rätt till sexualitet! Däremot kan det under paraden vara bra att ta med sig lite förnödenheter som vatten och kanske något att snacksa på, det kommer nämligen bli en lång och rolig dag! Tänk på att om man vill bära någon specifik outfit eller utklädnad så får man inte täcka ansiktet. Öronproppar kan vara bra för den ljudkänsliga och bra skor rekommenderas till alla.

Om man däremot vill gå med i någon lugnare del av paraden och kanske vill ha med sig sina barn, tänk på att ha med en vagn. Det finns många bra stadsvagnar på exempelvis Big Baby som går superlätt att dra genom en hel stad. Kanske är hörselkåpor något att tänka på till barnen också. År 2019 rapporterade Svenska Dagbladet att det var över 50 000 personer som deltog i prideparaden i Stockholm så det gäller att vara förberedd på folkvimmel och att man ska orka hela dagen! Happy Pride!